Fra venstre: Ingrid Sommerli, Cecilie Vikan, Anne Vikjord, Øyvind Johan Olsen, Gøran Aamodt, Susann Enebakk og Ulrikke Kristensen. Foto: Deadline Media

Svømmehallen Scene vant Oppstartprisen på Opplyst 2023: – En viktig anerkjennelse

Svømmehallen Scene vant Oppstartprisen på Opplyst 2023. Det som orginalt var en ekte svømmehall, med en historie som strekker seg tilbake til 1969, har blitt gjenfødt som en vital og kreativ arena for kultur i Bodø.

Mange har sterke minner fra bygningen som er designet av Torbjørn Rodahl i brutalistisk stil. Etter svømmehallen ble stengt i 2003 gikk bygningen gjennom en periode med usikkerhet og hærverk. Men som mange historiske bygninger, bar Svømmehallen et potensial for fornyelse.

I 2011 kjøpte investor og utbygger Ragnvald Anderson tomten. I 2017 etablerte Parkenfestivalen sine kontorer der, og revitaliseringen av Svømmehallen begynte for alvor.

Viktig anerkjennelse

Susann Enebakk, daglig leder for Svømmehallen Scene sier prisen er et tegn på at de gjør noe riktig og prisen gir dem motivasjon til veien videre.

Hva betyr prisen for dere?

– Det er jo selvfølgelig veldig stas å vinne en pris, og spesielt denne prisen ettersom det er så mange bra kandidater. Det er også en viktig anerkjennelse og klapp på skulderen til alle involverte parter, fra crewet vårt til samarbeidspartnere, og ikke minst publikum, sier Susann Enebakk, daglig leder for Svømmehallen Scene.

Hva var ditt favorittøyeblikk på årets Opplyst-konferanse?

– Hm, det var mange gode øyeblikk og et fantastisk arrangement fra start til slutt, men skal jeg trekke frem én ting må det kanskje være intro-musikken før innleggene på dagtid, og før nomineringene. Det skapte en bra stemning og fanget oppmerksomheten til folk på en kreativ måte.

Hva er planene videre for Svømmehallen Scene?

– Planen videre er levere et program som er attraktivt for de fleste. Vi ønsker å være for alle, og prøver derfor å variere i både sjanger og målgruppe. Nå er vi i slutten på vårt andre hele driftsår og har innarbeidet gode rutiner som gjør at vi nå kan fokusere mer på utvikling av allerede eksisterende rammer. Vi har flere gode ideer til både konsepter og club-kvelder vi har lyst å realisere i nærmeste fremtid. Vi har tro på at det er et marked for kultur- og musikkopplevelser i andre former enn tradisjonelle konserter, avslutter Enebakk.

Juryens begrunnelse

Juryleder Ulrikke Kristensen fra DnB leder en jury bestående av Ingrid Sommerli fra KPB, Stine Estensen fra Meløy kommune, og Kristian Amundsen fra Fauna.

– Årets vinner av Oppstartsprisen, Svømmehallen Scene, har vokst ut av en veletablert og vellykket satsning. De har blåst liv i et ikonisk bygg som mange i byen har et forhold til og er med å bidra til bærekraftig byutvikling gjennom gjenbruk av gammel bygningmasse. Kompetanse opparbeidet over år, tilgang på investeringsvillig kapital og et unikt samarbeid mellom private og offentlige aktører har bidratt til å etablere ny virksomhet som bidrar til bolyst, arbeidsplasser, rom for utvikling av unge talenter og de setter Bodø på kartet som kulturby med en av landets råeste konsertscener, skriver juryen i sin begrunnelse.

Alle nominerte til Oppstartsprisen:

  • Kræm 
  • Kelpinor 
  • Svømmehallen Scene

Om Opplyst

Opplyst-konferansen er årets store høydepunkt for næringslivet i Bodø og Salten. I styringsgruppen for konferansen sitter representanter fra Fauske Næringsforum, Bodø Næringsforum, Nye Bodø, T. Kolstad Eiendom, DNB, AN, Visit Bodø og Innovasjon Norge.