Bodø Næringsforum på Island

Problemløsning, innovasjon, samarbeid og blilyst.

Dette er fire ord som beskriver prosjektet Nordic Bridge. Nordic Bridge har som mål å legge til rette for tettere samarbeid mellom akademia, næringsliv og samfunn for øvrig. Dette skal gjøres gjennom utviklingen av en nettbasert matchmaking-portal, hvor bedrifter og andre organisasjoner kan legge inn problemer og caser, som så matches med studenter som skal skrive bachelor- eller masteroppgave. På denne måten kan bedrifter knytte forbindelser til potensielle arbeidstakere, samtidig som studentene får tettere kontakt med næringslivet i regionen. Tanken er at dette skal føre til bedre rekruttering for bedriftene som deltar, samt økt blilyst blant studentene. Slik skal prosjektet bidra til å få flere arbeidstakere med høy kompetanse i regionen, noe det er stort behov for. Nordic Bridge er et internasjonalt prosjekt med partnere i Norge, Finland, Irland og på Island. Nord universitet leder prosjektet.

Prosjektet er for øyeblikket i en forberedende fase, og i den sammenheng blir det holdt «stakeholder events». Her diskuterer aktørene i næringslivet, akademia og samfunnslivet hva som skal til for å lykkes med prosjektet, gjennom foredrag, bedriftsbesøk og workshops. Den første samlingen fant sted i Bodø i september, og i oktober arrangerte SSNE (Organisasjonen for kommunene på Nordøst-Island) og Hólar university event nummer to i Akureyri, Islands nest største by. Her deltok trainee Simen August Randen som representant for Bodø Næringsforum.

Dag én av arrangementet ble viet til foredrag og workshop. Hovedtemaene var hvordan man holder unge arbeidstakere i regionen sin, og hva slags initiativer som fungerer. Fokuset var på hva slags problemer og muligheter som vil kunne dukke opp. Blant annet ble det diskutert hva både studentene og bedriftene vil kunne få ut av plattformen, og for bedriftene kan dette for eksempel være en god måte å rekruttere fremtidige arbeidstakere på. Det som vil bli avgjørende er at plattformen blir brukt, både av studenter og bedrifter. Jo flere som bruker den, desto større verdi vil den ha. 

På dag to ble det besøkt tre virksomheter som jobber med rekruttering, innovasjonsstøtte og kompetanseutvikling hos unge. Det nyoppstartede entreprenørsenteret DriftEA, bioteknologiselskapet Genis og Hólar University. DriftEA fortalte om hvordan det manglet et miljø for gründere i Akureyri, og hvordan de skal fylle dette hullet. De fokuserer på samskaping og dynamikk mellom bedrifter, og stiller lokaler, rådgivning og finansieringsmuligheter til rådighet. Hos Genis ble det fortalt om hvordan næringslivet i bygda Siglufjörður måtte omstille seg etter nye miljøkrav i 1996, da det ble ulovlig å kaste rekeskall på havet. I dag baserer en stor del av næringslivet seg på isolering av verdifulle proteiner fra rekeskall, gjennom avansert teknologi. Genis er et godt eksempel på hvordan innovasjon kan gjøre grønn omstilling lønnsomt. Det siste besøket hos Hólar University handlet om hvordan de jobber for å tilpasse sitt tilbud etter næringslivets behov, og hvordan praksis og internships er en sentral del av deres studieprogrammer. I tillegg ble det lagt inn et besøk til ridelærerstudiet og et oppdretts- og forskningsanlegg for røye, tilknyttet akvakulturfeltet på universitetet.

Vi tar med oss masse god lærdom hjem fra Island, og ser fram til å jobbe videre med å knytte tettere bånd mellom næringsliv og akademia i Bodø!

– Kompetanse er noe av det næringslivet har størst behov for, og da er studentene en viktig ressurs. Jo tidligere vi klarer å knytte disse to sammen, desto bedre resultater vil vi kunne oppnå, sier Simen August Randen. Ønsker du å vite mer om prosjektet? Kontakt Simen på simen@bnf.no.